Abortált magzatból származó nagy mennyiségű fehérje az AstraZeneca-oltásban – a sok mellékhatás egyik valószínű kiváltó oka

2021.08.05.

Az Ulmi Egyetemi Kórház kutatói számos szennyeződést mutattak ki a Vaxzevria (AstraZeneca) koronavírus elleni oltásban. A Génterápiás Klinikai Osztály csapata Stefan Kochanek professzor vezetésével három Vaxzevria-tételben emberi fehérjéket és olyan vírusfehérjéket talált, amelyek nem részei a hordozó vírusként használt csimpánz adenovírusnak. 

A kutatók több mint 1000, különböző emberi fehérjékből származó peptidet mutattak ki, amelyek az  adenovírus-vektort termelő sejtvonalból származnak. Az emberi fehérjék közül a hősokkfehérjék és a citoszkeletális fehérjék különösen nagy mennyiségben fordultak elő. 

Az AstraZeneca-oltás fejlesztéséhez, gyártásához és teszteléséhez használt HEK293 sejtvonal egy abortált magzatból származik. A termékleírásban is olvashatjuk: „Genetikailag módosított humán embrionális vese (human embryonic kidney, HEK) 293 sejtekben, rekombináns DNS-technológiával előállítva." 

Az oltásokban mindig maradnak szennyeződések a tenyésztéshez használt sejtvonalakból; az emberi sejtmaradványok súlyos betegségeket okozhatnak

Amint az alábbi ábrákon látható, az elemzett oltóanyagokban nagyon sok emberi fehérjét találtak. Az egyik tételben több emberi fehérje volt, mint vírusfehérje. Feltűnő volt a hősokkfehérjék (HSP) magas aránya.
 
A kutatók megállapítása: „A gyakran megfigyelhető erős klinikai reakció egy vagy két nappal az oltást követően valószínűleg a kimutatott fehérje szennyeződésekkel függ össze. Elképzelhető a később fellépő immunrendszeri mellékhatásokkal való kapcsolat is."

Emberi fehérjék megoszlása három Covid-19 AstraZeneca-oltás tételben

2. ábra 
A fehérjék megoszlása három ChAdOx1​ nCov-19 [AstraZeneca] oltás tételben. A három 
ChAdOx1 nCov-19 tétel (ABV4678, ABV5811, ABV7764) fehérjeösszetétele tömegspektrometriás elemzésre került az oldatban történő fehérjeemésztést követően. A spektrális adatokat keresőmotor segítségével összevetettük humán és vírus adatbázisokkal.  ​Az adott szervezet fehérjéihez kapcsolódó intenzitásokat ezt követően összegeztük."

Zöld az adenovírus-, kék az emberi-, szürke a szennyező fehérjéket jelöli.

Az AstraZeneca nCov-19 oltás 20 legfontosabb fehérjéjének intenzitás-eloszlása

3. ábra 
A ChAdOx1 nCov-19 oltás 20 legfontosabb fehérjéjének intenzitás-eloszlása. Az ABV5811 tételben legnagyobb mennyiségben előforduló fehérjék intenzitása, ahogyan azt a proteomikai jellemzés során megfigyelték, az oldatban történő fehérjeemésztését követően. 

Zöld az adenovírus-, kék az emberi fehérjéket jelöli.

Az eredeti tanulmány: Process-related impurities in the ChAdOx1 nCov-19 vaccine

Rövid összefoglaló:  Forscher finden HSP in Vaxzevria® – mögliche Auslöser für VITT?

Kapcsolódó