A Covid-fertőzésen átesettek beoltása veszélyes 

Injekció NEM!

2021.06.07.

Egy egyesült királyságbeli kutatócsoport online felmérést készített Covid-19 ellen beoltottak körében. Céljuk a kölönböző Covid-19 oltóanyagok biztonságának, tolerálhatóságának és reaktogenitásának összehasonlítása kölönböző beoltott csoportok, illetve oltóanyag tipusok között. 

Az oltóanyagok klinikai kísérleteiben nem vettek részt olyan személyek, akik korábban már átestek Covid-19 fertőzésen. A kormányok mégis javasolják azoknak is az oltást, akik már természetes védettséggel rendelkeznek a felépülésük után. A CNN például május 29-én azt írta, hogy „ha valaki felépült egy korábbi fertőzésből és természetes immunitással rendelkezik, a védőoltások akkor is segíthetnek az immunmemória fellendítésében.” Az oltásgyártók profitjának a fellendítésében biztos segítenek. 

Self-Reported Real-World Safety and Reactogenicity of COVID-19 Vaccines: A Vaccine Recipient Survey című felmérésben azok vehettek részt, akik legalább 7 napja kaptak valamilyen Covid-19 oltást. A felmérést 2002 válaszadó töltötte ki. 532 személy állította, hogy korábban COVID-19 fertőzésen esett át, közülük 366-nál a PCR-teszt (n=273) és/vagy az antigénvizsgálat (n=162) fertőzést mutatott ki. 

A fő cél a mellékhatások előfordulási gyakoriságában és súlyosságában jelentkező különbségek vizsgálata volt egyrészt a beoltottak illetve az oltatlanok körében, másrészt a különböző oltástípust kapottak körében. Ezenkívül vizsgálták a Covid-19 megbetegedés és az oltás között eltelt idő hatását is. 

Az alábbi táblázat a tanulmányban szereplő Table A3 alapján készült, és a COVID-19 oltás első adagját követő mellékhatások előfordulásának és súlyosságának különbségeit mutatja be azon résztvevők között, akiknek korábban saját bevallásuk szerint PCR- vagy antitest-teszttel megerősítet COVID-19 fertőzésük volt (n = 366), illetve akiknél korábbi COVID-19 fertőzés gyanúja nem állt fenn (n = 1470). A második oszlop a kockázati arányt mutatja be. A második adatsorban a 1,11 azt jelenti, hogy 11%-kal több helyi reakció fordult elő azoknál, akik átestek már a fertőzésen, a harmadik sorban pedig a 2,45 azt, hogy majdnem két és félszer többnél jelentkezett láz, stb. 

Mellékhatás A mellékhatások előfordulása: Kockázati arány
Bármely mellékhatás 1,09
Helyi reakciók 1,11
Láz 
2,45
Influenzaszerű megbetegedés 1,92
Légszomj 2,06
Bőrkiutés 1,38
Bizsergés 1,22
Duzzanat 0,73
Egész testre kiterjedő ödéma 1,72
Anafilaxia 0,8
Fáradtság 1,39
Más 
1,45

A felmérésből az is kiderül, hogy a korábban Covid-19-en átesett beoltott résztvevőknél 56%-kal nagyobb eséllyel jelentkeztek súlyos mellékhatások, amelyek kórházi ellátást ígényeltek. 

Ausztrál orvos: Ne oltassák be magukat azok, akik átestek Covid-19 fertőzésen 

A fenti felmérésben főleg munkaképes korú egészségügyi szakemberek vettek részt, ezért az alábbiakban beszámolunk Dr. Mark Hobart ausztrál orvos tapasztalatairól, akinek nagy tapasztalata van a koronavírusos betegek kezelésében idősotthonokban. 

2021. május 4-iki levelében a következőkkel fordult Victoria állam tisztifőorvosához: „A Victoria állambeli idősotthonokban minden beteget meg kell vizsgálni COVID antitestekre, mielőtt COVID-oltást kapnának. A betegek nem kaphatják meg az oltást, ha antitest-pozitívak.” 

Dr. Hobart azt mondja, hogy Covid-19-ből felgyógyult páciensei már rendelkeznek antitestekkel, az oltással csak a mellékhatások veszélyeinek lennének kitéve. Felhívta a tisztifőorvos figyelmét, hogy a Covid-fertőzésen már átesetteket, vagy legközelebbi hozzátartozóikat tájékoztatni kell mind a mellékhatások fokozott kockázatáról, mind a koronavírussal szemben már valószínűleg meglévő immunitásról.

Elmeséli az egyik idős páciense esetét, aki előzőleg megbetegedett Covid-19-ben, és 6 hónapot töltött korházban. Felépülése után azt javasolta neki, hogy végeztessen el egy antitest tesztet, mivel előjegyezték oltásra. A teszt pozitív lett. Azt tanácsolta az idős úrnak, hogy ne hagyja magát beoltatni, mivel valószínűleg már immunis a koronavírusra, és hogy mutassa meg a teszt eredményét az oltó orvosnak is. Az oltó orvos ellenben úgy gondolta, hogy mégis szükség van az oltásra, és beoltotta. Az idős páciens néhány óra múlva elkezdte rosszul érezni magát, másnapra pedig rosszabbodott az állapota. Azt mondta dr. Hobartnak, hogy pontosan úgy érzi magát, mint amikor elkapta a koronavírust. Kórházba került, és ott mellkasi fertőzést diagnosztizáltak, habár a leletek azt nem támasztották alá. Azt mondták neki, hogy betegségének semmi köze az oltáshoz. Ráadásul az oltás második dózisát is javasolták neki.

Dr. Hobart elmondta félelmeit Ausztrália legrangidősebb immunológusának is, aki azt felelte: „Így van. Ha már volt koronavírusod, és vannak antitestjeid, akkor legalább olyan jó vagy jobb immunitással rendelkezel, mint az oltás után. Nincs szükség az oltásra.”