A német fertőzésvédelmi törvény megengedi olyan oltóanyagok használatát, amelyek után a beoltottak mikroorganizmusokat választhatnak ki, és megfertőzhetnek másokat

A német Az emberi fertőző betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló törvény  ( Gesetz zur Verhütung und Bekämpfung von Infektionskrankheiten beim Menschen - ​Infektionsschutzgesetz) 21. paragrafusa meglepő kijelentést tartalmaz, amelynek a lényege az, hogy beadhatók olyan oltások, amelyek után a beoltott személy vizeletén stb. keresztül másokat megfertőzhet. Nyilvánvaló, hogy nem ok nélkül tették ezt be a törvénybe, hiszen ismert, hogy bizonyos oltások, pl. a kanyaró elleni oltások után kimutattak vírusokat a beoltottak vizeletében; a következményeket akarták jogilag kivédeni. A terjedelmes törvényben ezen kívül szó sem esik az oltóanyagokról, tehát az sincs benne, hogy azok mit nem tartalmazhatnak.

21. § Oltóanyagok 

Az e törvény alapján elrendelt védőoltás vagy a legfelsőbb nemzeti egészségügyi hatóság által nyilvánosan ajánlott oltás, illetve a katonákról szóló törvény ​ 17a. szakasza (2) bekezdése szerinti oltás esetén olyan oltóanyagok is alkalmazhatók, amelyek olyan mikroorganizmusokat tartalmaznak, ​amelyeket a beoltott személyek kiválaszthatnak, és más személyek szervezete felvehet. A testi épséghez való alapvető jog (az Alaptörvény 2. cikke (2) bekezdésének 1. mondata) e tekintetben korlátozódik.