Orvosok és tudósok nyílt levele az Európai Gyógyszerügynökségnek a génalapú COVID-19 oltások veszélyeiről 

Emer Cooke-nak, az Európai Gyógyszerügyn​ökség ügyvezető igazgatójának, Amszterdam, Hollandia

 2021. február 28. 

Tisztelt Uraim/Hölgyeim!

EMER COOKE-NAK, AZ EURÓPAI GYÓGYSZERÜGYNÖKSÉG ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓJÁNAK SZEMÉLYES FIGYELMÉBE AJÁNLVA, SÜRGŐSEN 

Orvosként és tudósként elvben támogatjuk a megfelelően kifejlesztett és alkalmazott új orvosi beavatkozások használatát, a beteg tájékozott beleegyezését követően. Ez az álláspont az oltásokra ugyanúgy vonatkozik, mint a terápiás készítményekre. 

Megjegyezzük, hogy számos mellékhatást jelentenek korábban egészséges fiatalabb személyek génalapú COVID-19 oltásokkal való beoltását követően. Ezen túlmenően a média világszerte számos alkalommal jelentette, hogy ápolóotthonokban felütötte a fejét a COVID-19, a lakók beoltását követő napokban. Bár elismerjük, hogy ezen esetek mindegyike lehetett szerencsétlen véletlen egybeesés, aggasztónak tartjuk, hogy ilyen körülmények között a betegség vagy a halál lehetséges okait nem vizsgálták és továbbra sem vizsgálják megfelelően, különösen a boncolások hiányában.

Különösen azt kérdezzük, hogy az oltások biztonságosságával kapcsolatos alapvető kérdésekkel megfelelően foglalkoztak-e, mielőtt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyta volna azokat. 

Nagyon sürgősen kérjük, hogy az EMA válaszoljon a következő kérdésekre:

1. Az intramuszkuláris beadást követően számítani kell arra, hogy a génalapú oltások eljutnak a véráramba és elterjednek az egész testben [1]. Bizonyítékot kérünk arra vonatkozóan, hogy ezt a lehetőséget mindhárom oltás esetében kizárták preklinikai állatmodellekben, mielőtt az EMA engedélyezte volna emberi felhasználásukat. 

2. Ha ilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre, akkor azzal kell számolni, hogy a oltások a keringésben maradnak, és az endotélsejtek felveszik őket. Okkal feltételezhető, hogy ez különösen a lassú véráramlású helyeken, azaz a kis erekben és a hajszálerekben fog megtörténni [2]. Bizonyítékot kérünk arra vonatkozóan, hogy ezt a valószínűséget kizárták mind a három oltóanyaggal végzett preklinikai állatmodellekben, mielőtt az EMA engedélyezte volna emberi felhasználásukat. 

3. Ha ilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre, akkor számítani kell arra, hogy az oltások nukleinsavainak expressziója során a tüskefehérjéből származó peptidek az MHC I útvonalon keresztül a sejtek luminális felszínén lesznek prezentálva. Sok egészséges egyén rendelkezik olyan CD8-limfocitákkal, amelyek felismerik az ilyen peptideket, aminek oka lehet korábbi COVID-fertőzés, de más típusú koronavírusokkal való keresztreakció is [3; 4] [5]. Feltételeznünk kell, hogy ezek a limfociták támadást indítanak az érintett sejtek ellen. Bizonyítékot kérünk arra vonatkozóan, hogy ezt a valószínűséget kizárták mind a három oltóanyaggal végzett preklinikai állatmodellekben, mielőtt az EMA engedélyezte volna emberi felhasználásukat.

4. Ha ilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre, akkor számítani kell arra, hogy a szervezet számtalan pontján bekövetkezik az endotél károsodása, és az azt követő véralvadás a vérlemezkék aktiválásán keresztül. Bizonyítékot kérünk arra vonatkozóan, hogy ezt a valószínűséget kizárták mind a három oltóanyaggal végzett preklinikai állatmodellekben, mielőtt az EMA engedélyezte volna emberi felhasználásukat.

5. Ha ilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre, akkor számítani kell arra, hogy ez a vérlemezkeszám csökkenéséhez, a D-dimerek megjelenéséhez a vérben, és számtalan isémiás elváltozáshoz vezet az egész testben, beleértve az agyat, a gerincvelőt és a szívet is. A DIC-szindróma ezen újfajta típusának következtében vérzési rendellenességek léphetnek fel, beleértve többek között a heves vérzéseket és a vérzéses stroke-ot. Bizonyítékot kérünk arra vonatkozóan, hogy ezt a valószínűséget kizárták mind a három oltóanyaggal végzett preklinikai állatmodellekben, mielőtt az EMA engedélyezte volna emberi felhasználásukat.

6. A SARS-CoV-2 tüskefehérje kötődik a vérlemezkék ACE2 receptorához, ami azok aktiválódását eredményezi [6]. A SARS-CoV-2 fertőzés súlyos eseteiben trombocitopéniáról számoltak be [7]. Trombocitopéniáról számoltak be oltott egyéneknél is [8]. Bizonyítékot kérünk arra vonatkozóan, hogy mindhárom oltás esetében kizárták a vérlemezkék aktiválódásának potenciális veszélyét, amely disszeminált intravaszkuláris koagulációhoz (DIC) is vezethet, mielőtt az EMA engedélyezte volna emberi felhasználásukat.

7. A SARS-CoV-2 világméretű elterjedése számos halálesettel járó világjárványt okozott. Az oltások jóváhagyásának megfontolásakor azonban a legtöbb ország egészségügyi rendszerét már nem fenyegette közvetlen túlterheltségi veszély, mivel a világ egyre nagyobb része már megfertőződött, és a járvány legsúlyosabb része már lecsengett. Következésképpen meggyőző bizonyítékot követelünk arra vonatkozóan, hogy tényleges vészhelyzet állt fenn akkor, amikor az EMA mindhárom oltás gyártójának feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott, hogy igazolja az EMA által az embereknél történő felhasználásra adott engedélyt, állítólag egy ilyen vészhelyzet miatt.

Amennyiben az összes ilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre, akkor azt követeljük, hogy vonják vissza a génalapú vakcinák használatának jóváhagyását, amíg az EMA kellő gondossággal nem vizsgálja meg a fenti kérdéseket.

Komoly aggályok merülnek fel, beleértve, de nem korlátozódva a fentiekben vázoltakra, hogy a COVID-19 oltások EMA általi jóváhagyása elhamarkodott és meggondolatlan volt, és hogy az oltások beadása „emberkísérletnek" minősült és minősül, ami sértette és sérti a Nürnbergi Kódexet.

Tekintettel a helyzet sürgősségére, kérjük, hogy hét napon belül válaszoljon erre az e-mailre, és érdemben foglalkozzon minden aggályunkkal. Amennyiben úgy dönt, hogy nem tesz eleget ennek az ésszerű kérésnek, nyilvánosságra hozzuk ezt a levelet. 

Ennek az e-mailnek a másolatát kapja: 

Charles Michel, az Európa Tanács elnöke 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke


Orvosok és tudósok aláírhatják a nyílt levelet, ha e-mailben elküldik nevüket, képzettségüket, szakterületüket, országukat és a feltüntetni kívánt kapcsolataikat a Doctors4CovidEthics@protonmail.com címre. 


Hivatkozások 

[1] Hassett, K. J.; Benenato, K. E.; Jacquinet, E.; Lee, A.; Woods, A.; Yuzhakov, O.; Himansu, S.; Deterling, J.; Geilich, B. M.; Ketova, T.; Mihai, C.; Lynn, A.; McFadyen, I.; Moore, M. J.; Senn, J. J.; Stanton, M. G.; Almarsson, Ö.; Ciaramella, G. and Brito, L. A.(2019).Optimization of Lipid Nanoparticles for Intramuscular Administration of mRNA Vaccines, Molecular therapy. Nucleic acids 15 : 1–11.

[2] Chen, Y. Y.; Syed, A. M.; MacMillan, P.; Rocheleau, J. V. and Chan, W. C. W.(2020). Flow Rate Affects Nanoparticle Uptake into Endothelial Cells, Advanced materials 32 : 1906274.

[3] Grifoni, A.; Weiskopf, D.; Ramirez, S. I.; Mateus, J.; Dan, J. M.; Moderbacher, C. R.; Rawlings, S. A.; Sutherland, A.; Premkumar, L.; Jadi, R. S. and et al.(2020). Targets of T Cell Responses to SARS-CoV-2 Coronavirus in Humans with COVID-19 Disease and Unexposed Individuals, Cell 181 : 1489–1501.e15.

[4] Nelde, A.; Bilich, T.; Heitmann, J. S.; Maringer, Y.; Salih, H. R.; Roerden, M.; Lübke, M.; Bauer, J.; Rieth, J.; Wacker, M.; Peter, A.; Hörber, S.; Traenkle, B.; Kaiser, P. D.; Rothbauer, U.; Becker, M.; Junker, D.; Krause, G.; Strengert, M.; Schneiderhan-Marra, N.; Templin, M. F.; Joos, T. O.; Kowalewski, D. J.; Stos-Zweifel, V.; Fehr, M.; Rabsteyn, A.; Mirakaj, V.; Karbach, J.; Jäger, E.; Graf, M.; Gruber, L.-C.; Rachfalski, D.; Preuß, B.; Hagelstein, I.; Märklin, M.; Bakchoul, T.; Gouttefangeas, C.; Kohlbacher, O.; Klein, R.; Stevanović, S.; Rammensee, H.-G. and Walz, J. S.(2020). SARS-CoV-2-derived peptides define heterologous and COVID-19-induced T cell recognition, Nature immunology.

[5] Sekine, T.; Perez-Potti, A.; Rivera-Ballesteros, O.; Strålin, K.; Gorin, J.-B.; Olsson, A.; Llewellyn-Lacey, S.; Kamal, H.; Bogdanovic, G.; Muschiol, S. and et al.(2020). Robust T Cell Immunity in Convalescent Individuals with Asymptomatic or Mild COVID-19, Cell 183 : 158–168.e14.

[6] Zhang, S.; Liu, Y.; Wang, X.; Yang, L.; Li, H.; Wang, Y.; Liu, M.; Zhao, X.; Xie, Y.; Yang, Y.; Zhang, S.; Fan, Z.; Dong, J.; Yuan, Z.; Ding, Z.; Zhang, Y. and Hu, L.(2020). SARS-CoV-2 binds platelet ACE2 to enhance thrombosis in COVID-19, Journal of hematology & oncology 13 : 120.

[7] Lippi, G.; Plebani, M. and Henry, B. M.(2020).Thrombocytopenia is associated with severe coronavirus disease 2019 (COVID-19) infections: A meta-analysis, Clin. Chim. Acta 506 : 145–148.

[8] Grady, D. (2021). A Few Covid Vaccine Recipients Developed a Rare Blood Disorder, The New York Times, Feb. 8, 2021.


Tisztelettel, 

Dr. Sucharit Bhakdi professzor, az orvosi mikrobiológia és immunológia professzor emeritusa, a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem Orvosi Mikrobiológiai és Higiéniai Intézetének korábbi vezetője (orvos és tudós) (Németország és Thaiföld)

Dr. Marco Chiesa MD FRCPsych, pszichiáter tanácsadó és meghívott professzor, University College London (orvos) (Egyesült Királyság és Olaszország) 

Dr. C Stephen Frost BSc MBChB diagnosztikai radiológus szakorvos, Stockholm, Svédország (orvos) (Egyesült Királyság és Svédország) 

Dr. Margareta Griesz-Brisson MD PhD, neurológus és neurofiziológus szakorvos (orvosi tanulmányokat folytatott Freiburgban, Németországban, neurológiai szakképzés a New York-i Egyetemen, neurofiziológiai ösztöndíj a Mount Sinai Medical Centre-ben, New York City; PhD farmakológiából, különös tekintettel a krónikus, alacsony szintű neurotoxikológiára és a környezeti tényezők agyi egészségre gyakorolt hatásaira), a The London Neurology and Pain Clinic orvosigazgatója (orvos és tudós) (Németország és az Egyesült Királyság)

Dr. Martin Haditsch professzor, PhD, higiénia és mikrobiológia szakorvos (Ausztria), mikrobiológia, virológia, járványtan/fertőző betegségek szakorvos (Németország), fertőző betegségek és trópusi orvostudomány szakorvosa (Ausztria), orvosigazgató, TravelMedCenter, Leonding, Ausztria, orvosigazgató, Labor Hannover MVZ GmbH (orvos és tudós) (Ausztria és Németország)

Stefan Hockertz professzor, a toxikológia és farmakológia professzora, európai szinten bejegyzett toxikológus, az immunológia és immuntoxikológia szakértője, a tpi consult GmbH vezérigazgatója. (tudós) (Németország) 

Dr. Lissa Johnson, BSc, BA(Media) MPsych(Clin) PhD, klinikai pszichológus és viselkedéskutató, az atrocitás, a kínzás, a kollektív erőszak és a propaganda szociálpszichológiájának szakértője, a Közérdekű Tanácsadó Csoport szakmai testületének korábbi tagja (pszichológus) (Ausztrália)

Ulrike Kämmerer professzor, PhD, a Würzburgi Egyetemi Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának kísérleti reproduktív immunológia és tumorbiológia docense, Németország, molekuláris virológus (diploma, PhD-diploma) és immunológus (habilitáció), aktív laboratóriumi kutatásban (molekuláris biológia, sejtbiológia (tudós) (Németország)
 
Dr. Michael Palmer egyetemi docens, Kémiai Tanszék (orvosi és orvosi mikrobiológiai tanulmányokat folytatott Németországban, 2001 óta biokémiát tanít jelenlegi kanadai egyetemén; a gyógyszerészetre, az anyagcserére, a biológiai membránokra, a számítógépes programozásra összpontosít; kísérleti kutatásai középpontjában bakteriális toxinok és antibiotikumok (daptomycin) állnak; tankönyvet írt a biokémiai farmakológiáról, University of Waterloo, Ontario, Kanada (orvos és tudós) (Kanada és Németország)

Karina Reiss professzor, PhD , biokémia professzor, Christian Albrecht University of Kiel, sejtbiológia és biokémiai szakértője (tudós) (Németország)
 
Andreas Sönnichsen professzor, az általános orvoslás és a családorvostan professzora, Általános Orvosi és Családorvosi Tanszék, Közegészségügyi Központ, Bécsi Orvostudományi Egyetem, Bécs (orvos) (Ausztria)

Dr. Wolfgang Wodarg, a tüdő- és bronchiális belgyógyászat, higiénia és környezetgyógyászat, epidemiológia és közegészségügy szakorvosa; az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tiszteletbeli tagja és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése egészségügyi bizottságának korábbi vezetője; a német Bundestag korábbi parlamenti képviselője; az "Etika és jog a modern orvostudományban" tanulmányi bizottság kezdeményezője és szóvivője; szerző és egyetemi oktató (orvos) (Németország)

Dr. Michael Yeadon BSc (biokémia és toxikológia) PhD (farmakológia), korábban a Pfizer Global R&D Allergia és légzőszervi betegségek részlegének alelnöke és tudományos főigazgatója; társalapító és vezérigazgató, Ziarco Pharma Ltd.; független tanácsadó (tudós) (Egyesült Királyság)

Az angol levél az eredeti és a támogató aláírókkal itt olvasható: Urgent Open Letter from Doctors and Scientists to the European MedicinesAgency regarding COVID-19 Vaccine Safety Concerns

Kapcsolódó