Német professzorok kérdései a BioNTech vezetőjéhez az oltással kapcsolatos súlyos problémákról

2022.01.31.

Matysik a Berliner Zeitungnak adott interjúban ezt mondja: „Vegyészként jelenleg nincs az a benyomásunk, hogy ez a termék tömeges oltásként használható lenne.​“

Az oltás színe körüli probléma

A BioNTech-oltás leírásában, a betegtájékoztatóban ezt írja: ​„Az oltás egy fehértől a szürkésfehérig színű diszperzió”. A professzorok azt kérdezik Sahintól: ​„Hogyan jön létre ez a jelentős színkülönbség; gyakorlatilag az összes felhasznált anyag színtelen, tehát fehér szín lenne várható. Honnan származik a szürke árnyalat? Ezek szennyeződések?​” Andreas Schnepf így magyarázza a problémát: ​„Előfordulhat, hogy egy tabletta, egy folyadék vagy egy diszperzió ​elszíneződött. De a szürke szín, azaz a ​„hígított fekete​” aligha jön létre olyan folyamat során, mint amilyenre számítani lehetett volna. Tudnunk kell, hogy ​szennyeződésről van-e szó. Ha egy tabletta nem fehér, felmerül a gyanú, hogy valami baj történt. ​A BionTech részéről pontosításra van szükségünk.​”

A cég szóvivőjének válaszai néhány kérdésre

A Berliner Zeitung a levél alapján eljuttatott három kérdést a vállalathoz, és január 28-án választ kapott a cég szóvivőjétől, ezeket közzétette a BioNTech antwortet zu Impfstoff: „Eindruck einer leichten Färbung normal“ (A BioNTech válaszol az oltóanyaggal kapcsolatban: ​„Egy enyhe elszíneződés érzékelése normális​“). A válaszok rövid összefoglalása:

Berliner Zeitung : A vegyészeket aggasztja az a kijelentés, hogy a diszperzió ​„szürke​” lehet. Ezt lehetséges tisztasági problémának tekintik. Hogyan látja ezt a BioNTech?

Válasz: A szóvivő szerint nincs szó szennyeződésekről, a ​​„fehértől a szürkésfehérig", angolul ​​„white to off-white", leginkább a ​​„törtfehér" vagy ​​„krémfehér" kifejezésnek felel meg, nem a ​​„szürkének". A nanorészecskéket tartalmazó termékeket általában ez a tulajdonság jellemzi. Nem minden felhasznált összetevő színtelen, így bizonyos körülmények között egy enyhe elszíneződés érzékelése normális.

Berliner Zeitung: A professzorok továbbá az mRNS-módszer minőségbiztosítására is rákérdeznek, biztosított-e, hogy nem fordulnak elő minőségi hibák? Milyen megállapításai vannak a vállalatának ezzel kapcsolatban?

Válasz: A szóvivő szerint minden egyes tétel minőségét alaposan megvizsgálja a gyártó és az illetékes hatóság is, és az elmúlt hetekben már félrevezető információként azonosították azt az állítást, hogy a vakcina összetevői ​​„nem közvetlenül az emberi testen vagy emberi szervezetben történő felhasználásra engedélyezettek". A gyártó Echelon Biosciences ezt a hibát önállóan helyesbítette. Az oltásban felhasznált anyagokat a vonatkozó minőségi követelményeknek megfelelően gyártják és vizsgálják. A COVID-19-oltás összetevőjeként embereken vagy emberekben történő felhasználásra engedélyezettek.

Berliner Zeitung: A professzorok tisztázni szeretnék, hogy a különböző tételeknél eltérő mellékhatások jelentkeznek. Van erről valamilyen ismerete, vagy végzett ezzel kapcsolatban bármilyen vizsgálatot?

Válasz: A szóvidő: ​„Honnan származik ez az információ? Sajnos ezt az állítást forrásmegjelölés nélkül tették közzé. A BioNTech-nek eddig nem volt tudomása semmilyen tétel-specifikus mellékhatásról szóló jelentésről. A Comirnaty oltás minden egyes gyártott tételét széles körű minőségvizsgálatnak vetik alá...  [következik egy felsorolás a vizsgálatokról​]

Kapcsolódó