2022-ben Németországban harmadával nőtt a ​betegállományban levők száma

2023.05.25.

2022-ben rendkívül megemelkedett a betegség miatt munkából hiányzók száma Németországban. Az állami egészségpénztárak tagjai körében a betegállományban levők aránya 2022-ben átlagosan 5,80% volt, szemben a 2021-es 4,34%-kal és a 2020-as 4,30%-kal. 2021-hez képest tehát 34%-os, 2020-hoz képest 35%-os volt a növekedés.

A ​betegállományban levők aránya: a keresőképtelennek bejelentett biztosítottak ​aránya az összes biztosított százalékában, kivéve a nyugdíjasokat, a diákokat, a fogyatékkal élőket, a szövetségi rendőrség tagjait, a mezőgazdasági vállalkozókat, stb. A számítás az orvosok által kiállított keresőképtelenségi igazolások alapján történik. Nincsenek benne azok a munkavállalók, akik legfeljebb 3 munkanapot hiányozhatnak anélkül, hogy igazolást kellene benyújtaniuk a munkáltatójuknak.

Az alábbi diagram a betegállományban levők arányának éves átlagát ábrázolja a német állami ​egészségpénztárak biztosítottjainál (forrás):

A német állami egészségbiztosítók tagjai körében a betegállományban levők aránya

Az AOK Németország egyik legnagyobb állami egészségbiztosítója, 27 millió biztosítottal, a lakosság majdnem egyharmadával. 

2023.04.26-i sajtóközleményében az AOK a betegszabadságok rendkívül magas számáról ír, elsősorban az ápolószemélyzet körében. Nem említi, hogy ezen a területen a személyzetnek állandóan FFP maszkot kellett viselnie, és a Covid-oltás is kötelező volt.

Még soha nem voltak olyan gyakran betegszabadságon az ápolásban dolgozók, mint tavaly: 2022-ben négyből három szakápoló legalább egyszer munkaképtelennek jelentette magát. Összességében az összes munkanap 8,8 százalékán hiányoztak a munkahelyükről, gyakrabban, mint valaha. Ez az arány 2021-ben még 7,2 százalék volt, tizenegy évvel ezelőtt pedig 6,1 százalék. […] 

Az ápolói szakmákban dolgozók leggyakrabban légzőszervi megbetegedések miatt voltak betegszabadságon. Az ilyen diagnózisú esetek száma 2021-hez képest több mint kétszeresére emelkedett. Statisztikailag szinte minden ápolónál felállítottak egyszer ilyen diagnózist, és átlagosan nyolc napot maradtak otthon.

A következő AOK diagramon jól látható, hogy nem 2020-ban, a Covid idején kerültek a szokásosnál többen betegállományba, hanem 2022-ben. 2021-ben az ápolásban dolgozóknál, akik számára kötelező volt a Covid-oltás, elkezdett emelkedni a betegállományban levők aránya. A sötétzöld vonal az ápolásban, a világoszöld vonal az összes szakmában dolgozók arányát mutatja.

AOK betegállományban levők aránya 2012-2022

A BARMER egészségbiztosító, amelynek 8,7 millió tagja van, 2023. május 17-én kiadott egy sajtóközleményt, melyben szintén a betegszabadságot kérők számának jelentős megugrásáról számol be:

Kapcsolódó