A több ezer Covid-tesztállomást működtető amerikai Walgreens gyógyszertárlánc adatai szerint az oltottak ​között arányban több a fertőzött, mint az oltatlanok között

2022.05.16.

A Walgreens az Egyesült Államok második legnagyobb gyógyszertárlánca. Több mint 7000 autós koronavírus-tesztállomást működtet. Az elvégzett tesztek eredményeiről készített statisztikát közzéteszik az interneten is a Walgreens COVID-19 Index lapon. 

A Walgreens adatai szerint a beoltottak tesztjeinek pozitivitási aránya nagyobb, mint az oltatlanoké. Ha a 2022. május 5. és 11. közötti adatokat nézzük, akkor látható, hogy míg az oltatlanok tesztjeinek pozitivitási aránya 19,9%, addig az oltottaknál csak azoknál kisebb ez az arány, akiket kétszer oltottak be 5 hónapnál nem régebben. A legnagyobb, 32,3% a pozitivitási arány a háromszor beoltottaknál, akiknél több, mint 5 hónap telt el az utolsó oltás óta.

A grafikonon az oszlopok alatt jelöt oltási státuszok balról jobbra: „oltatlanok”, „1 adag”, „2 adag 5 hónapnál régebben”, „2 adag 5 hónapnál nem régebben”, „3 adag 5 hónapnál régebben”, „3 adag 5 hónapnál nem régebben”.

COVID-19 variánsok aránya és pozitivitási arányok az oltottság szerint

A pozitivitási arányt úgy számolják ki, hogy a pozitív tesztek számát elosztják a tesztek összámával és megszorozzák 100-al. Például 2022. május 5. és 11. között 3.871 tesztnek lett pozitív az eredménye 19.991 teszt közül oltatlan személyeknél, így jött ki a 19,9%.

Pozitivitási arány oltási státusz szerint Egy Walgreens gyógyszertár az USA-ban

Egy Walgreens gyógyszertár az USA-ban

Kapcsolódó