A koronavírus elleni oltás súlyosabbá teheti a betegség lefolyását

Informed consent disclosure to vaccine trial subjects of risk of COVID-19 vaccines worsening clinical disease cikk

A Covid-19 elleni oltásokkal kapcsolatban fennáll a veszélye annak, hogy a betegség úgynevezett antitestfüggő felerősítését (antibody-dependent enhancement, ADE) idézik elő, ami súlyosabb lefolyáshoz vezethet, mintha valaki nem kapta volna meg az oltást.

Az ADE jelensége akkor lép fel, amikor a fertőzés vagy oltás kiváltotta immunválasz során nem megfelelő minőségű antitestek képződnek, és ezek későbbi fertőzés esetén nem semlegesítik a vírusokat, hanem hozzájuk kapcsolódva megkönnyítik bejutásukat a sejtekbe. Ezt a jelenséget megfigyelték a dengue-vírus, a sárgaláz-vírus, a Zika-vírus, a HIV-vírus, az Ebola-vírus, az RSV, a koronavírusok esetén. A dengue-láz elleni Dengvaxia oltással beoltott fülöp-szigeteki gyerekek közül nagyon sokan megbetegedtek és 600-an meghaltak, amikor megfertőzödtek a természetes vírussal.

A korábbi próbálkozások koronavírus elleni oltások kifejlesztésére  —  mint a SARS, a MERS és az RSV elleni oltások  —  kudarcot vallottak. Az oltások hajlamosak antitestfüggő felerősítést kiváltani. Az Informed Consent Disclosure to Vaccine Trial Subjects of Risk of COVID-19 Vaccine Worsening Clinical Disease című tanulmány ezt így foglalja össze:

A semlegesítő antitestek kiváltására tervezett COVID-19 oltások fogékonnyá tehetik a beoltottakat súlyosabb betegségre, mintha nem oltották volna be őket. A SARS, MERS és RSV elleni oltásokat soha nem hagyták jóvá, és ezen oltások fejlesztése és tesztelése során nyert adatok komoly aggodalomra adnak okot: hogy az oltások, amelyeket empirikusan terveztek a hagyományos megközelítés alapján (módosítatlan vagy minimálisan módosított koronavírus vírustüskéből a semlegesítő antitestek kiváltására), álljanak azok fehérjéből, vírusvektorból, DNS-ből vagy RNS-ből, és a beadási módtól függetlenül, súlyosbíthatják a COVID-19 betegséget antitestfüggő fokozással (ADE). Ezt a kockázatot eléggé homályosan fogalmazták meg a folyamatban lévő COVID-19 oltáskísérletek klinikai vizsgálati protokolljaiban és beleegyező nyilatkozataiban, így a páciensek valószínűleg nem fogják megfelelõképpen megérteni azt, kizárva az alanyok valóban tájékozott beleegyezését ezekben a vizsgálatokban.

Dr. Wolfgang Wodarg és Dr. Michael Yeadon az Európai Gyógyszerügynökséghez benyújtott petícióban (PDF)

Az interjú szövege itt olvasható: Possible Challenges in Coronavirus Vaccine Development: A Special Interview With ​Robert F. Kennedy Jr. By Dr. Joseph Mercola.

​Egy nő egy "A filippínó gyerekek nem kísérleti nyulak" plakáttal az Egészségügyi Minisztérium előtti tüntetésen, amelyen a Sanofi Pasteur által kifejlesztett Dengvaxia nevű dengue elleni vakcina beadása ellen tiltakoznak a Fülöp-szigeteki Manilában 2018. február 7-én

Egy nő egy A filippínó gyerekek nem kísérleti nyulak  plakáttal az Egészségügyi Minisztérium előtti tüntetésen, amelyen a Sanofi Pasteur által kifejlesztett Dengvaxia nevű dengue elleni vakcina beadása ellen tiltakoznak a Fülöp-szigeteki Manilában 2018. február 7-én. VoA

Kapcsolódó