A koronavírus elleni oltások hatása a termékenységre és a terhességre

Terhes nő kislánnyal

2020. december 1-jén, még az oltáskampány kezdete előtt, dr. Wolfgang Wodarg belgyógyász, tüdőgyógyász, az Európa Tanács parlamenti egészségügyi albizottságának volt elnöke, és dr. Michael Yeadon, a Pfizer volt kutatási igazgatója, benyújtottak egy kérelmet az Európai Gyógyszerügynökséghez a SARS-CoV-2 elleni oltásokkal, különösen a BioNtech/Pfizer oltással kapcsolatos vizsgálatok azonnali felfüggesztésére.

Ebben a kérelemben arról is szó esik, hogy több koronavírus-oltás antitestek képződését idézi elő a SARS-CoV-2 tüskefehérjéi ellen. A tüskefehérjék tartalmaznak szincitin-1 homológ fehérjéket is. A szincitin-1 nélkülözhetetlen a méhlepény kialakulásához, és így a sikeres terhességhez. Amennyiben a SARS-CoV-2 elleni oltás immunreakciót vált ki a szincitin-1 ellen, akkor az terméketlenséghez vezethet a beoltott nőknél. Ennek a káros hatásnak az észlelése hosszú időbe telhet, mert a Pfizer/BioNTech kutatási protokollja szerint egy szülőképes nő akkor vehet részt a vizsgálatban, ha nem terhes, nem szoptat, és fogamzásgátlást alkalmaz legalább az utolsó adagot követő 28 napig.

Az Európai Gyógyszerügynökség reakciókról, mellékhatásokról szóló bejelentéseket gyűjtő rendszerében 2023.03.27-ig már 178.994, ​a nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegség és tünet, és 5.720, a terhesség, a gyermekágyi és a perinatális időszak alatt jelentkező betegség és tünet szerepel a Moderna, a Pfizer-BioNTech, az AstraZeneca és a Janssen oltások után.   

Néhány eset az amerikai VAERS rendszerben (Vaccine Adverse Event Reporting System) dokumentált reproduktív szövődmények közül:

Az adatbázisban keresni lehet a VAERS hivatalos keresőmotorjával, a CDC Wonder-rel, de a MedAlerts segítségével is, amely barátságosabb felhasználói felülettel rendelkezik. Ez utóbbinál a „Show VAERS ID:” mezőbe begépelve az eset azonosítószámát, feljönnek a részletek. Mindkét keresőben a tüneteknél („Symptoms”) ki lehet választani pl. a spontán vetélést (Abortion spontaneous).

Kapcsolódó