A koronavírus elleni oltások hatása a termékenységre és a terhességre

Terhes nő kislánnyal

2020. december 1-jén, még az oltáskampány kezdete előtt, dr. Wolfgang Wodarg belgyógyász, tüdőgyógyász, az Európa Tanács parlamenti egészségügyi albizottságának volt elnöke, és dr. Michael Yeadon, a Pfizer volt kutatási igazgatója, benyújtottak egy kérelmet az Európai Gyógyszerügynökséghez a SARS-CoV-2 elleni oltásokkal, különösen a BioNtech/Pfizer oltásával kapcsolatos vizsgálatok azonnali felfüggesztésére.

Ebben a kérelemben arról is szó esik, hogy több koronavírus-oltás antitestek képződését idézi elő a SARS-CoV-2 tüskefehérjéi ellen. A tüskefehérjék tartalmaznak szincitin-1 homológ fehérjéket is. A szincitin-1 nélkülözhetetlen a méhlepény kialakulásához, és így a sikeres terhességhez. Amennyiben a SARS-CoV-2 elleni oltás immunreakciót vált ki a szincitin-1 ellen, akkor az terméketlenséghez vezethet a beoltott nőknél. Ennek a káros hatásnak az észlelése hosszú időbe telhet, mert a Pfizer/BioNTech kutatási protokollja szerint egy szülőképes nő akkor vehet részt a vizsgálatban, ha nem terhes, nem szoptat, és fogamzásgátlást alkalmaz legalább az utolsó adagot követő 28 napig.

Az Európai Gyógyszerügynökség reakciókról, mellékhatásokról szóló bejelentéseket gyűjtő rendszerében 2021.05.08-ig már 3.924, nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegség és tünet, köztük 3 haláleset szerepel, és 426, a terhesség, a gyermekágyi és a perinatális időszak alatt jelentkező betegség és tünet, köztük 241 spontán vetélés és 10 haláleset.   

Az amerikai VAERS rendszer (Vaccine Adverse Event Reporting System) rendszer hasonló reproduktív szövődményeket dokumentál. Néhány eset közülük:

Az adatbázisban keresni lehet a VAERS hivatalos keresőmotorjával, a CDC Wonder-rel, de a MedAlerts segítségével is, amely barátságosabb felhasználói felülettel rendelkezik. Ez utóbbinál a „Show VAERS ID:” mezőbe begépelve az eset azonosítószámát, feljönnek a részletek. Mindkét keresőben a tüneteknél („Symptoms”) ki lehet választani pl. a spontán vetélést (Abortion spontaneous).