A génbázisú koronavírus elleni oltások veszélyei

A Pfizer/BioNTech, a Moderna és az Oxford/AstraZeneca oltásai, a Szputnyik V, és még néhány koronavírus elleni oltóanyag genetikai információt juttat a szervezetbe, arra késztetve a sejteket, hogy elkezdjék termelni a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéjét, azáltal antitest-termelésre ösztönzve a szervezetet. Egy későbbi megfertőződés esetén azután az immunrendszer semlegesíteni fogja a koronavírusokat ‒ elméletileg.

Míg a hagyományos oltóanyagok legyengített vagy inaktivált kórokozókat tartalmaznak, ezek az oltások a gazdasejteket alakítják vírusrész-gyárakká az immunrendszer védekező reakciójának kiváltásához.

A kockázatokat és mellékhatásokat nem ismeri senki pontosan. Prof. Stefan Hockertz immunológus és toxikológus így figyelmeztet:

„Nem tudjuk, mely sejtekbe kerül a vírus genetikai anyaga, nem tudjuk, meddig folyik a transzláció, nincs módunk megállítani a transzlációt. Azt sem tudjuk, hogy az örökítőanyagba hova épül be a vírus genetikai anyaga, és azt sem, hogy ez a genetikai anyag nem épül-e be a csírasejtekbe, azaz a nők petesejtjeibe vagy a férfiak hímivarsejtjeibe, és azáltal nem öröklődik-e.”

4. Génbázis​​ú oltóanyagok. Ezekben az esetekben a vírusgént vagy körkörös DNS (plazmid) formában, vagy közvetlenül, mRNS-ként viszik be a sejtekbe. 
A DNS-alapú oltóanyagok egyik veszélye, hogy beépülhetnek a sejtgenomba. Ez az úgynevezett inszerciós mutagenezis ritkán fordul elő. De a nagyon ritka események is hamar fontossá válhatnak, ha a lehetőségek száma megfelelően megnő ‒ mint például tömeges oltásnál. Ha a DNS a reproduktív rendszer sejtjeibe épül be , akkor a módosított genetikai információ anyáról gyermekre öröklődik. A DNS-oltások további veszélyei: DNS elleni antitestek termelődése és autoimmun reakciók. 

Az mRNS-oltásokkal kapcsolatban eddig felmerült biztonsági aggályok közé tartozik a szisztémás gyulladás és lehetséges toxikus hatások. 
Az összes génbázisú oltás egy teljesen új, óriási veszélye kerül előtérbe a legújabbi immunológiai ismeretek miatt. Minden vírusfehérje termelése összefügg, közvetlenül vagy közvetve, bomlástermékek megjelenésével a sejtek külsején, amelyek ezáltal felismerhetővé válnak az ölő limfociták támadása számára. Azt tudjuk, hogy a legtöbb egészséges embernek már vannak olyan ölő limfocitái, amelyek felismerik az ilyen SARS-CoV-2 termékeket (peptideket). Ezért abból kell kiindulni, hogy autoimmun támadások indulnak a megjelölt sejtek ellen. Az ölő limfociták érzékeny, vagy akár pótolhatatlan sejtek elleni támadása tragikus következményekkel járhat... 
Soha egyetlen génbázisú oltást sem engedélyeztek emberek számára, és a rendelkezésre álló koronaoltásokat nem vetették alá elegendő preklinikai vizsgálatoknak, ahogy azt a nemzetközi előírások általában megkövetelik. Júliusban az EU úgy döntött, hogy a klinikai vizsgálatok megkezdődhetnek anélkül, hogy be kellene fejezni a felhasznált géntechnológiával módosított szervezetek (GMO) korábban kötelező környezeti hatásvizsgálatát. Ez vonatkozik a GMO-kat tartalmazó vakcinák gyártására is. 
Németország, melynek lakossága nagyrészt elutasítja az élelmiszerek genetikai manipulációját, hirtelen ‒ a politika és a társadalom széles körű jóváhagyásával ‒ élen jár a génalapú vakcinák kifejlesztésében. A törvényeket és a biztonsági előírásokat olyan módon kijátszották, amely normál körülmények között soha nem lett volna lehetséges. Ezt a módosított fertőzésvédelmi törvény alapján tették."

(kiemelés a szerkesztőtől)

Kapcsolódó