A  SARS-CoV-2 tüskefehérjéi által okozott sejtfúzió és szövetkárosodás

2021.05.29.

Megdöbbentő következtetéseket lehet levonni egy nemrég megjelent tanulmányból, amelyet a Paul-Ehrlich-Institut, a németországi Szövetségi Oltóanyag- és Biomedicinális Termékek Intézete adott ki 2021. március 19-én az iScience weblapján, illetve az azzal kapcsolatos sajtótájékoztatóból az intézet honlapján.

A Quantitative assays reveal cell fusion at minimal levels of SARS-CoV-2 spike protein and fusion from without című tanulmányban ismertetett kutatási eredmények alapján „békeidőkben”, amikor az orvostudományt nem ferdítik el politikai célok elérésére, azonnal leállítanák a jelenlegi globális koronavírus elleni oltáskampányt. 

A tanulmányból a következők derülnek ki:

1. SARS-CoV-2 tüskefehérje minimális szintje is okozhat sejtfúziót 

A SARS-CoV-2 koronavírus fertőzőképességét alapvetően a vírus felszínén levő ú.n. spike (S) protein, magyarul tüskefehérje határozza meg. Ez a fehérje kapcsolódik az emberi sejteken levő ACE-2 receptorokhoz és juttatja be a vírust a sejt belsejébe. Bizonyos emberi szövetekben több az ACE-2 receptor a sejteken, pl. a bélrendszer, a szívizom, a tüdő, a vesevezetékek, a pete és ondóvezetékek, az orrnyálkahártya, a hörgők, az érrendszer sejtjein.  

Ez a tüskefehérje a vírus fő antigénje, ehhez kapcsolódnak a Covid-19 ellen termelődő semlegesítő antitestek és így a vírus nem képes a sejtek „bejárati ajtajának a kilincsét lenyomni”, a sejtmembránon levő receptorokhoz dokkolni. A Covid-19 elleni oltások is ezt a fehérjét (önállóan vagy az egész vírus részeként) vagy az előállításához szükséges genetikai információt juttatják be a szervezetbe, hogy az ellenanyagok termelést beindítsák.

A tüskefehérje korántsem ártalmatlan. Nemcsak a vírus sejtbe jutását, hanem a sejtek összeolvadásät, fúzióját is előidézi, amely a sejtek elhalásához vezet. A tanulmány során végzett kísérletekben, a fertőzést elkerülendő, a tüskefehérjét egy ártalmatlan hordozó segítségével vetették be, a SARS-CoV-2 vírus nélkül. Elég volt egy kis mennyiségű tüskefehérje, hogy a laboratóriumi sejtkultúrában a sejtek összeolvadjanak és elhaljanak. Ez a tény is bizonyítja, hogy az oltások hatására termelődő tüskefehérje veszélyes. 

Mikroszkópos kép a tüskefehérje által összeolvasztott sejtekről

Mikroszkópos kép a tüskefehérje által összeolvasztott sejtekről. A nyilak több összeolvadt sejt magjának (narancssárga) felhalmozódására utalnak. Forrás: Samuel A. Theuerkauf/Paul-Ehrlich-Institut

A tanulmány szerint a tüskefehérje nagymértékű fúziós képessége fontos szerepet játszhat a vírusfertőzés patogenitásában és hosszantartásában, hasonlóan a kanyaró- és herpeszvírusokhoz. 

2. Az antitestek csak mérsékelten tudják a sejt-sejt fúziót gátolni

A tüskefehérje háromféle fúziót képes létrehozni:

A második és harmadik változatban szincitiumok jönnek létre amelyek sejtek összeolvadásából létrejött, többmagvú óriásejtek.

Különféle fúziófajták

Az is aggodalomra ad okot, hogy minden Covid-19 oltással beoltott személyben elindulhatnak a leírt folyamatok, amelyeket az immunrendszer csak kis mértékben képes kivédeni.

A semlegesítő antitestek, valamint a lábadozó betegekből származó szérumok nagy hatékonysággal gátolták a részecske-sejt fúziót. A sejt-sejt fúzió ezzel szemben csak mérsékelten gátolt, annak ellenére, hogy az S fehérje szintje az áramlási citometria és a Western blot észlelési határértéke alatt volt. Az adatok azt jelzik, hogy a szincitiumsejtek képződése, mint kóros következmény, a 2019-es koronavírusos megbetegedés (COVID-19) során alacsony S fehérje szintek mellett is végbemehet, és nem biztos, hogy antitestek hatékonyan megakadályozzák.

A COVID-19-ben szenvedő betegeknél a közelmúltban leírták a szincitiumképződést, mint fő és egyedülálló tüdőpatológiát, amely más tüdőfertőzéseknél korábban nem fordult elő.

Ez arra utal, hogy a sejtfúzió nem csak minimális mennyiségű S fehérje mellett is zajlik, hanem a semlegesítő antitestek számára is nehezen hozzáférhető. További vizsgálatokat kell végezni, amelyekben sokkal több beteg szérumát értékelik, beleértve a súlyos és halálos eseteket is, hogy ezt a hipotézist tovább vizsgálják.

- idézetek a tanulmányból

Ezek az eredmények önmagukban is vészharangok, amelyek egyértelműen az oltás veszélyeire mutatnak. Miért nem halljuk a kongatást a főmédiából?

Kapcsolódó