Az újfajta oltások után a sejtek ​tüskefehérjéket állítanak elő, ezek viszont önmagukban is károsíthatják az érsejteket és a tüdőt 

2021.07.22

A Covid-19 elleni oltásokról azt hangoztatják, hogy mivel azok élő koronavírusokat nem juttatnak a szervezetbe, ezért megbetegedést sem okozhatnak. Az elölt vírust tartalmazó kínai Sinopharm oltóanyagon kívül a többi Magyarországon vészhelyzeti engedélyt kapott oltás a vírus tüskefehérjéjének genetikai információját juttatja a sejtekbe, tüskefehérje-gyárakká alakítva azokat. A cél a szervezet immunválaszának kiváltása. 

A tüskefehérje a koronavírus felszínén található. Ez a fehérje kapcsolódik az emberi sejteken levő ACE-2 receptorokhoz, és ez teszi lehetővé a vírus bejutását a sejtekbe. Ez a tüskefehérje a vírus fő antigénje, ehhez kapcsolódnak a Covid-19 ellen termelődő semlegesítő antitestek, hogy a vírus ne legyen képes a sejtek „bejárati ajtajának a kilincsét lenyomni”, a sejtmembránon levő receptorokhoz dokkolni. 

A SARS-CoV-2 tüskefehérjék nem ártalmatlanok. Önmagukban, az ép vírus jelenléte nélkül is okozhatnak COVID-19 tüdőkárosodást.

1. Az Old Egyetem Frank Reidy Kutatóintézetének munkatársai kísérleteket végeztek olyan transzgénikus egerekkel, amelyek tüdejében jelen vannak az emberi SARS-CoV-2 receptorok. A genetikailag módosított egerekbe befecskendezték a tüskefehérje egy szegmensét, és 72 órával később elemezték a reakciót. Az egerek egy másik csoportja kontrollként csak sóoldatot kapott. A tüskefehérjét kapott egereknél COVID-19-hez hasonló tünetek alakultak ki: súlyos gyulladás, fehérvérsejt-beáramlás a tüdőbe és citokinviharra utaló jelek. A citokinvihar olyan immunválasz, amelyben a szervezet a saját sejtjeit és szöveteit is megtámadja. Azok az egerek, amelyek csak sóoldatot kaptak, egészségesek maradtak.

Az eredeti tanulmány: Single intratracheal exposure to SARS-CoV-2 S1 spike protein induces acute lung injury in K18-hACE2 transgenic mice. Magyarul röviden itt: Önmagában is veszélyes a tüskefehérje.

2. A neves Salk Institute kutatói a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i tudósaival együtt kimutatták, milyen mechanizmus révén károsítja a tüskefehérje az érsejteket. A 2021. április 30-án a Circulation Research folyóiratban megjelent SARS-CoV-2 Spike Protein Impairs Endothelial Function via Downregulation of ACE 2 című tanulmány azt is meggyőzően bizonyítja, hogy a COVID-19 elsősorban érrendszeri betegség. Az eredmények segítenek megmagyarázni a COVID-19 sokféle, látszólag összefüggéstelen szövődményét.

Ebben a kísérletben a kutatók létrehoztak egy ​„pszeudovírust”, amelyet a SARS-CoV-2 klasszikus tüskefehérje koronája vett körül, de nem tartalmazott tényleges vírust. Ezt hörcsögök tüdejébe juttatták légcsövön keresztül, ami az állatok érsejtjeinek és tüdejének károsodását eredményezte. A szövetminták gyulladást mutattak a tüdőartéria falát bélelő endotélsejtekben.

A kutatók ezután egészséges endotélsejteket tettek ki tüskefehérjének. Kimutatták, hogy a fehérje az ACE2 megkötésével károsította a sejteket. Ez a kötődés megzavarta az ACE2-nek a mitokondriumok (a sejtek energiatermelő szervezetei) felé irányuló molekuláris jelátvitelét, ami a mitokondriumok károsodását és töredezettségét okozta.

Koronavírusokat tanulmányozó tudósok már régóta gyanították, hogy a tüskefehérje hozzájárul az érrendszeri endotélsejtek károsodásához, de ez az első alkalom, hogy a folyamatot dokumentálták.

„Sokan légzőszervi betegségként gondolnak rá, de valójában érrendszeri betegségről van szó. Ez magyarázatot adhat arra, hogy egyeseknél miért van stroke, és miért vannak problémák a test más részein. A közös bennük az, hogy mindegyiknek érrendszeri hátterük van” – mondja Uri Manor kutatóprofesszor-helyettes, a tanulmány társszerzője. (The novel coronavirus’ spike protein plays additional key role in illness)

A tüskefehérje hatása a sejtekre

Az érrendszeri endotél kontrollsejtek (balra) és a SARS-CoV-2 tüskefehérjével kezelt sejtek (jobbra) képei azt mutatják, hogy a tüskefehérje fokozott mitokondriális fragmentációt okoz az érrendszeri sejtekben. Salk Institute

Kapcsolódó