A génbázisú koronavírus elleni oltások után fellépő vérrögképződés, alacsony vérlemezkeszám és vérzések okai

Vörösvértestek szimbólikus képe

2021.06.25.

Az már ismert, hogy az AstraZeneca és a Johnson & Johnson oltásai után vérrögképződés, trombózis alakulhat ki, emiatt több országban is felfüggesztették ezeket az oltásokat.

Nemcsak e két oltás, hanem más génbázisú koronavírus elleni oltások után is kialakulhat vérrögképződés.
A Paul Ehrlich Intézet (PEI) beszámolója szerint Németországban 2021. május 31-ig összesen 1.665  tromboembóliás eseményt jelentettek: az AstraZeneca oltása (Vaxzevria) után 860-at, a Pfizer/BioNTech oltása (Comirnaty) után 735-öt, a Moderna oltása után 69-at, és a sokkal kevésbé használt Johnson & Johnson ( Janssen) oltása után 2-öt.  

Az AstraZeneca és a Johnson & Johnson oltásai után kialakulhat alacsony vérlemezkeszámmal járó vérrögképződés is, az ún. trombózis-trombocitopéniával-szindróma (TTS). Ez egy új szindróma, amely vérzéssel is járhat. A PEI 2021. május 31-ig 106 trombózis-trombocitopéniával-szindrómát jelentett az AstraZeneca oltása után. 

A vérrögképződés az oltás után sokkal gyakoribb, mint állítják. Sok esetben nincsenek feltűnő tünetei, az áldozat átvészeli. Dr. Sucharit Bhakdi mikrobiológus, a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem Orvosi Mikrobiológiai és Higiéniai Intézetének korábbi vezetője szerint német orvosok arról számolnak be, hogy beoltottak vérének egyharmadában megnőtt D-dimer szintet mutattak ki, amely fokozott véralvadásra utal

A vérrögképződés valószínű okai

A génbázisú oltások utáni vérrögképződés valószínű mechanizmusát dr. Sucharit Bhakdi mikrobiológus, a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem Orvosi Mikrobiológiai és Higiéniai Intézetének korábbi vezetője több videójában is szemléletesen elmagyarázza. A Corona Unmasked című könyvben, melynek egy része ingyen letölthetó, így ír:   

A természetes úton történő légúti fertőzés jellemzően csak magát a légutakat érinti. Ha ‒ legrosszabb esetben ‒ sejtpusztulás következik be, a kár lokális, és viszonylag könnyen helyreállítható. Az oltással azonban a vírus genetikai információját befecskendezik az izomba.

Dr. Sucharit Bhakdi más tudósokkal és orvosokkal együtt 2021. februárjában küldött egy nyílt levelet az Európai Gyógyszerügyn​ökség (EMA) ügyvezető igazgatójának. Ebben figyelmeztettek arra, hogy az oltások vérrögöket okozhatnak, a fent leírt okok miatt. Azt is írták, hogy számítani kell arra, hogy ez a vérlemezkeszám csökkenéséhez, D-dimerek megjelenéséhez a vérben, és számtalan isémiás elváltozáshoz vezethet az egész testben, beleértve az agyat, a gerincvelőt és a szívet is. Vérzési rendellenességek is felléphetnek. A tüskefehérjék kötődhetnek a vérlemezkék ACE2 receptorához, ami azok aktiválódását és vérrögképződést eredményezhet. 

A SARS-CoV-2 tüskefehérje a sejtek összeolvadásät, fúzióját is előidézheti (bővebben itt). A keletkező óriássejtek érszűkülethez, gyulladásos reakciókhoz és mikrotrombózishoz is vezethetnek.

Kapcsolódó