Az újfajta oltások után a sejtek ​előállítják a koronavírus tüskefehérjéit, a tüskefehérjék pedig in vitro kísérletekben áteresztőbbé tették a vér-agy gátat

2021.07.22.

Az emberi vér-agy gát in vitro modelljeiben a SARS-CoV-2 tüskefehérjéje kiváltotta az endotélsejtek gyulladásos válaszát és működési zavarát, a vér-agy gátat áteresztőbbé tette, a permeabilitási együttható közel háromszorosára növekedett. 

Ez derült ki a 2020 decemberében megjelent The SARS-CoV-2 spike protein alters barrier function in 2D static and 3D microfluidic in-vitro models of the human blood–brain barrier (​„A SARS-CoV-2 tüskefehérje megváltoztatja a gát működését a humán vér-agy gát 2D statikus és 3D mikrofluidikus in vitro modelljeiben”) című tanulmányból. (A kísérletekhez ​sajnos abortált magzatokból származó sejtvonalakat is használtak. )

A szerzők szerint ez az első közzétett értékelés a SARS-CoV-2 tüskefehérje vér-agy gátra gyakorolt hatásáról. 

A vizsgálat eredményei magyarázatot adhatnak a Covid-19 olyan neurológiai következményeire, mint fejfájás, hányinger, szédülés, tudatzavar. 

A tüskefehérje hatása a vér-agy gátra

 (F) A fluoreszcencia-intenzitás károsodott gát-funkciót jelez az S1 tüskefehérjével kezelt erekben a kezeletlen kontrollokhoz képest 2h elteltével. 
(G) A SARS-CoV-2 S1 alegységének kitett, valamint a kezeletlen erek permeabilitási együtthatója. 

Kapcsolódó